keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Leimailun perusteet1, leimasimet ja leimaaminen

Toisille askartelijoille leimailu on hyvinkin tuttua, toiset eivät ole ikinä kokeilleet leimailua. Siksi haluan tehdä postauksen leimailun perusjutuista.


Leimasimia on monenlaisia, akryylileimasimia, puukantaisia, kumileimasimia ez-mount-leimasimia jne. Kerronpa siis niistä:


Akryylileimasimet ovat läpinäkyviä, taipuisia leimasimia, jotka kiinnitetään akryylipalikkaan. Akryylipalikkaan voit kiinnittää akryylileimasimen yhä uudelleen ja uudelleen. Akryylileimasinten hyvä puoli on se, että ne mahtuvat pieneen tilaan, koska niissä ei ole tilaavievää puukantaa. Leimasinta, oli se sitten millainen vain, pidetään ylöspäin ja siihen tuputetaan väriä leimasintyynystä. Näin näkee hyvin onko joka puolelle tullut väriä ja välttyy myös laittamasta leimasinmustetta akryyli- tai puupalikkaan. Siitä kun väri siirtyy helposti paperille. Leimasinmen ei tarvitse "uida" musteessa, kevyt tuputus riittää.


Puukantainen, yleensä kuminen leimasin on nimensä mukaisesti kiinnitetty puukantaan. Puukannassa on aina kuva, joissain vain ääriviivat ja joissain väritetty kuva. Väritetty kuva leimasimessa helpottaa varsinkin aloittelevaa leimakuvan värittäjää hahmottamaan varjot ja valot. Kuvassa MeToYou-nalleleimasin, johon olen jo tuputtanut musteen.


 Leimaaminen tapahtuu siten, että leimasin painetaan kevyesti paperille. Leimasinta ei tarvitse keikutella edestakaisin, sitä ei myöskään tarvitse painaa kaikilla voimilla vaan kevyt, mutta jämäkkä painallus riittää. Kokeilemalla opit oikean tavan.

Kumileimasimet ovat joko ez-mounted tai unmounted. Ez-mounted/mount tarkoittaa leimasinta, johon on kiinnitetty valmiiksi muutaman millimetrin paksuinen ez-mount vaahtomuovilevy, jonka toinen puoli kiinnittyy akryylileimasimen tapaan akryylipalikkaan. Unmounted tarkoittaa taas leimasinta, jossa on pelkästään kumiosa ilman vaahtomuovia. Näihin leimasimiin on saatavilla Ez-mount-levyä, jonka toisella puolella on liimapinta. Leimasin kiinnitetään liimapinnalle ja leikataan reunoja pitkin irti. Toinen puoli kiinnittyy taas akryylipalikkaan. Kuvassa Ez-mount-levyä ja kumileimasin.


Usein minulta kysytään, että millainen muste leimasimeen pitää olla. Musteen valinta ei riipu leimasimesta, vaan käyttötarkoituksesta. Jokaiselle leimasimelle siis käy jokainen muste. Kuvaan olen leimannut nallen VersaFinella ja Christmas Wishes-kuvan EUMilla. VersaFine on hyvä perusmuste leimailuun, mutta hyvä myös silloin, jos haluaa värittää leimakuvia jollain "vedellä/öljyllä levitettävällä tekniikalla", esim. Distressit tai Inktenset. Tussityöskentelyyn VersaFine ei sovellu, koska tussit levittävät helposti musteen ja lopputuloksesta tulee suttuinen. EUM on taas kimaltava, vahvapigmenttinen muste, joka näkyy hyvin tummaltakin pohjalta. Hopeinen muste näkyy kauniisti vaikkapa tumman siniseltä pohjalta. Leimasinmusteista kerron lisää myöhemmin.

1 kommentti:

  1. Vautsit oletpas tehnyt selkeän ohjeistuksen, nyt täytyy vain toivoa, että ihmiset löytävät ohjeittesi ääreen :)

    VastaaPoista

Meillä arvostetaan kommentteja :)